Konstrukcija sistema „Urbana poljoprivreda na krovu“

Broj gusto naseljenih urbanih centara u stalnom je porastu. Pošto više od polovine svjetske populacije živi u varošima ili gradovima, zahtjevi za stambenim zonama i infrastrukturom se u urbanim sredinama prirodno takođe uvećavaju.

Netaknuto zemljište i zelene površine postaju veoma rijetke, što za rezultat ima gubitak poljoprivrednog zemljišta. Da bi se suprostavili pretjeranom urbanom razvoju i klimatskim promjenama, Zeleni krovovi su postali veoma popularni u gusto naseljenim gradskim sredinama.

Ima smisla, dakle, upotrebljavati krovne površine za uzgoj povrća, voća, začinskog i ljekovitog bilja, pošto su korsiti od toga i ekološke i ekonomske. Na primjer, obzirom na blizinu potrošača, put prilikom snabdjevanja i emisije gasova su minimalni.

Ovo je dobro zbog mikroklime objekta i takođe je korisno zbog zaštite krovnog hidroizolacionog sloja jer on nije više izložen ekstremnim temperaturnim variranjima. Biljke pomažu i poboljšanju gradskog klimata.

Specifične potrebe konkretne lokacije krova (npr. vjetrovitost, strukturni zahtjevi, oticanje vode i iznad svega pitanje bezbjednsoti) moraju biti uzete u obzir prilikom planiranja izgradnje.

Urbana poljoprivreda